Alle rechten voorbehouden aan Stichting Gullie  © 2017       Disclaimer | Wettelijke privacy statement

Wilhelm de Fleurdelis

Op de sterfdag van Goethe, 22 maart 1832, is Wilhelm in het plaatsje Ediger-Eller aan de Moezel in Duitsland geboren.


De ouders van Wilhelm waren teuten uit Luyksgestel die in 1832 pas enkele weken aan hun trektocht door Duitsland waren begonnen. Teuten zijn rond reizende handelaren met hun koopwaar op de rug. Of zoals in het geval van de ouders van Wilhelm, kochten zij lang haar op bij de vrouwen in Duitse dorpen, waarvan later in Londen en Parijs pruiken werden gemaakt. Het was niet mogelijk voor moeder en kind om verder deel te nemen aan de zware Teutentocht en zij namen hun intrek in een bescheiden woning in Trier, waar Wilhelm het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. De oude Romeinse stad waar Karl Marx is geboren en getogen.


Wilhelm is de oom van Belle de Fleurdelis en het contact is niet altijd even hartelijk geweest, omdat de Duitse cultuur voor de Frans georiënteerde Belle, veel te ruw en te masculien is. Naarmate Belle ouder werd en zeker na het overlijden van haar ouders, heeft zij meer toenadering tot haar oom gezocht. Vandaag de dag nodigt zij hem vaker uit om een aantal dagen op het landgoed van Weleer door te brengen.


Wilhelm ziet zichzelf als een monarchist, een trouwe aanhanger van  keizer Wilhelm en een voorstander van de Duitse politiek van Otto von Bismarck. Het verhaal gaat dat zijn moeder hem naar de keizer heeft vernoemd, maar dat lijkt op fabels te berusten omdat Wilhelm pas in 1871 tot keizer werd gekroond.


Wilhelm is een echte levensgenieter, die uitermate meegaand kan zijn. Echter is hij krachtig in zijn afkeuring als iemand het niet met hem eens is. Ach, maar zo heeft iedereen wel wat, niet waar?Het levensmotto van Wilhelm de Fleurdelis: ‘Alles hat ein Ende, nur die wurst hat zwei!’

Frans de Wit is een acteur die al ruim 25 jaar werkzaam is op het toneel, in TV-series, commercial's en in films. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de met Gouden Kalveren beloonden Sinterklaas films. Of een serie als A’dam en E.V.A. Of Flikken Maastricht. Frans heeft o.a. ook gespeeld bij Toneelgroep Amsterdam, RO-theater en de Paardenkathedraal.

Acteur Frans de Wit