Alle rechten voorbehouden aan Stichting Gullie  © 2017       Disclaimer | Wettelijke privacy statement

Anne Schaep

Anne is geboren op 1 januari 1857, de dag van het narrenfeest. Een middeleeuws feest ter gelegenheid van de besnijdenis van de Heer en hoorde nog bij het kerstfeest.


De oorsprong van de familie Schaep is onbekend. Binnen de familie leeft de overtuiging dat zij afstammen van Henderik IV Schaep, heer van den Dam (1450 - 1494), die een buitenechtelijke relatie was aangegaan met Agnes de dienstmeid. Volgens de overlevering heeft zij haar naam later veranderd in Schaep. Het buitenechtelijke kind heette dan ook Jacob Schaep.


Anne was een ongelukkig kind. Ze groeide als kool en was op haar elfde levensjaar langer en gespierder dan menig jaargenoot. Er waren zorgen of zij ooit een echtgenoot kon vinden. Haar zussen waren vertwijfeld omdat zij niet eerder in het huwelijksbootje konden stappen, voordat Anne de geloften van het huwelijk had afgelegd.


Alles veranderde op het moment dat Anne een echte vrouw werd. Mannen stonden voor haar in de rij, iedere avond weer. Aan wie moest ze haar hartje geven? Anne wist het niet en besloot om eerst zoveel mogelijk mannen te behagen, zodat ze een weloverwogen en evenwichtig besluit kon nemen. Het legde haar geen windeieren en nu kan Anne haar eigen huishouden bestieren zonder man.


Belle heeft Anne gered en het verloren Schaep terug naar de kudde geleid. Bovendien heeft Belle haar beste vriendin geleerd hoe als een dame te denken, te bewegen, te handelen en te leven.Anne Schaep vertelt: ‘In de familie gaat het verhaal dat over-, over-, over-, over-, Overgrootvader Hendricus het eerste veenlijk van Ommen was’

Kook petit gesneden pruimen met water, suiker, dun gesneden citroenschillen en een hele Ceylonische kaneelpijp met malaga-rozijnen. Hier voegt men wat rode wijn naar smaak bij, als ook bruin geroosterd meel. Goed laten doorkoken en blijven roeren. Leg in het soepbord kleine stukje witbrood en giet daarover heen de pruimensoep.

Als je de trap op gaat of de straat oversteekt, trek je je jurk nooit verder omhoog dan strikt noodzakelijk. Doe je dit toch, dan zit je het hele etmaal opgescheept met één of meerdere mannen die hun affectie willen laten blijken. Tenminste als de benen zijn geschoren.

Jantje zag eens pruimen hangen

o, als eieren zoo groot

't scheen dat Jantje wou gaan plukken

schoon zijn vader 't hem verbood

hier is, zei hij, noch mijn vader

noch de tuinman die het ziet

aan een boom, zoo vol geladen

mist men vijf, zes pruimen niet

maar ik wil gehoorzaam wezen

en niet plukken, ik loop heen

zou ik om een handvol pruimen

ongehoorzaam wezen? Neen!

Lievelingssoep: pruimensoep (19e eeuw) Een welgemeend etikette advies van Anne Een zoet lievelingsliedje (H. Van Alphen 19e eeuw)

Anne wordt gespeeld door zangeres & actrice Wilma Paalman. Wilma Paalman maakte  carrière op de Nederlandse concertpodia en festivals als zangeres en celliste. Zij viel vooral op door haar bijzonder krachtige en warme stemgeluid en de unieke benadering van muziek met haar groep Laduraya. Wilma Paalman bracht een aantal cd’s uit met eigen werk en werkte ook samen met diverse artiesten uit verschillende kunstdisciplines. Zij maakte o.a. een concertserie voor The Music World Series die bekroond werd met 5 sterren in de Volkskrant. Ook heeft zij gespeeld in de toneelstukken Imperfectie en Perfectie van stichting Gullie.

Zangeres en actrice  Wilma Paalman