Alle rechten voorbehouden aan Stichting Gullie  © 2017       Disclaimer | Wettelijke privacy statement

Belle de Fleurdelis

Belle is geboren op 28 december 1853, de dag van de onnozele kindertjes. Een gunstige dag om ter wereld te komen.

De familie de Fleurdelis komt oorspronkelijk uit de rijke Franse Provence en is tijdens de opkomende tulpenhandel naar de Nederlanden gekomen (1621) om snel geld te maken. Nadat de tulpenhandel in 1637 in elkaar stortte, bleef de familie berooid achter in dit koude land.


Belle was als kind vrolijk, vol met kattenkwaad en een levende fantasie. Tot op de dag van vandaag probeert Belle de familie eer en (vooral) het familiekapitaal te herstellen. Hier is zij ten dele in geslaagd door te trouwen met jonkheer Hendrik de Beyer. Alleen was dit geluk van korte duur, omdat de jonkheer het huwelijksbed niet heeft verlaten. Te veel inspanning voor een man van 91 jaren oud. Belle heeft hierdoor een klein kapitaal weten te vergaren en haar eigen naam weer aangenomen, toen zij vernam dat de titel jonkvrouw niet erfbaar was.


Belle de Fleurdelis geniet van het goede leven en bezit dankzij haar Franse wortels aanzien bij de gegoede dames en menig heer van stand. Nooit verlegen om een gedegen advies te geven of te helpen met het organiseren van welke sociale gebeurtenis dan ook. Belle weet ‘wat hoort’ en ‘hoe het moet.’ Er kan heel wat worden geleerd van Belle de Fleurdelis, zeker in de tijd van nu waarin goede manieren en gewenste sociale omgangsvormen zwaar worden ondergewaardeerd.Laat een mooie Bordeauxwijn zacht doorkoken en voeg hier 1,5 lepel bloem en vijf geklutste eierdooiers aan toe. Als dit goed met de wijn is gemengd, neem je het sap van 3 citroenen en het rasp van 1 citroenschil en voeg dit toe aan het kokende wijnmengsel. Tot slot doe je, naar wens, suiker en kaneel in de pan. Blijf roeren in de pan, zolang als het vuur aan is. De wijnsoep is het perfecte begin van een feestelijk diner.

Ga op straat niet stil staan om een praatje te maken. Het is wenselijk dat anderen geen hinder van je ondervinden.  Praat daarom al wandelend verder.  


Dames en heren noemen elkaar niet bij de voornaam op een openbare gelegenheid. Zelfs niet als zij elkaar goed kennen.

Stil! - Dat is vast de nachtegaal,

Daar Moeder lest zooveel van zei;

'k Wist niet, dat dát te hooren was

Wanneer men ons te slapen lei,

'k Had anders Moeder lang verzocht,

Of ik wat laat naar bed toe mocht?

Belle de Fleurdelis vertelt: ‘Mijn grootmoeder was aanwezig bij de intocht van Napoleon in Amsterdam, op 9 oktober 1811. Het lijkt nu zo lang geleden’ Lievelingssoep: wijnsoep (19e eeuw) Twee etiquette adviezen van Belle Een zoet lievelingsliedje (j.p. Heije 19e eeuw)

De rol van Belle de Fleurdelis wordt gespeeld

Actrice